Old is New Again

By Nicole Holland Pearce | Photos By Brent Moss Photography

SOMETIMES THE BEST IDEA is formed not through origination but by innovative reinvention. Such is the strategy of John Rowland, AIA and principal at Rowland+Broughton. “We like to see how we can take something, shuffle it up and shake it around and deliver something that would otherwise need to be knocked down,” says Rowland. The project, known as Otto’s House, took cues from its original 1970s abode and transformed it into a modern mountain home. Stucco is the dominant material for the exterior, whereas glass, wood and rainscreen siding create a separate living space—a structural box that houses the
living and dining room.

The exterior and interior of the home seamlessly transition, which provides the project with a sense of continuity and speaks to elegance of the setting. “We try to blur the lines and let the outdoor material come into the house,” says Rowland. In the entryway, a rainscreen serves as the backdrop for a seating area with a built-in bench made from a salvaged beam. The entry extends into an airy lower floor, where the spaces unite with Douglas fir flooring.

The kitchen remains in the home’s original footprint, but is reconstructed with an open concept. Its ceiling features exposed beams that were left in place during renovations, a gracious nod to the original architecture. A fireplace takes center stage in the floorplan, breaking up the spaces while still allowing the areas to flow and espouse refinement. Deluged in light, the living room opens up to an outdoor living space, replete with an al fresco kitchen and entertaining area.

Follow the chimney stack to the second level where the master suite claims the majority of the space. An expansive master bedroom offers panoramic views of the mountains through picture windows. A spa-like bathroom is flooded in light by day, but oers serene, wooded views by night. Sustainable components are scattered throughout the home, from the solar panels providing hot water to dual-flush toilets reducing water waste. However, the most sustainable feature of the home is the home itself, because it didn’t require a complete demolition to produce its contemporary form.

An exterior room appears as though it is part of the main living area as it sits within the footprint of the second floor.
The fireplace and sculptural light fixture serve as a grand entrance from the front of the home.
A dated 1970s home is now a contemporary mountain style with ample connection to the outdoors and sustainable materials throughout.

 

Floor-to-ceiling windows connect the interior of this mountain home to the natural beauty outside.
The light wood beams blend seamlessly with the rest of the wood throughout the home and create an open, airy feel in the space while providing the structural support needed for the open floorplan.
Dark wood cabinetry and stainless appliances create a signature contemporary look in the kitchen. Light wood beams and countertop help tie the space to the rest of the home.

Resources
ARCHITECT
Rowland+Broughton, Aspen
970.544.9006 | rowlandbroughton.com
LANDSCAPE ARCHITECTURE
Stan Clauson Associates, Inc., Aspen
970.925.2323 | scaplanning.com