A Delicious Design Recipe

The ingredients in this family-friendly Greenwood Village kitchen mix traditional with modern.

whole-kitchen

Old Meets New The capacious kitchen combines modern touches like waterfall countertops with more classic features, like the glass pendants. Photo by Scott Hasson

You know the expression “too many cooks spoil the broth”? That is most definitely not a problem in this Greenwood Village kitchen—in fact, it was designed and built to accommodate a whole army of chefs.

“The family often cooks together,” says Brett La Hay of Kitchen Distributors, who worked on the kitchen design for the home, whose architect was Michelle Wilson and builder was DMH Construction Management. “We had to orient the elements of the kitchen to accommodate numerous cooks working there at the same time. The circulation space is quite large, so one person cooking at the range won’t interrupt someone prepping at the island. Creating zones was a crucial design detail.”

bar

An elegant bar with a beautiful pewter top abuts the kitchen. Photo by Scott Hasson

One other important design detail: capturing the vistas. “The back of the home is all about the unbelievable mountain views (including Mount Evans) and the outdoor spaces,” says La Hay. “Both the kitchen and adjacent bar are oriented around those views,” which also drove the use of natural elements and materials in the project.

“The homeowner’s vision for the entire house was that it look like a country farmhouse built in the early 1900s that had been remodeled,” says interior designer Joe Galas of Harrison Interiors. He worked on the design of the entire house, which includes a manmade stream that runs through the structure, a private lake and a guest lakehouse. “She didn’t want it to look like a new structure. She wanted it to look like an old one that had been updated and remodeled.”

kitchen-storage

Extra, Extra! The bar also includes one full wall of dark wood storage, complete with a custom library ladder. Photo by Scott Hasson

To that end, the kitchen is a combination of modern touches—like the waterfall statuary marble countertops on the island, which has a rolling butcher-block cart that tucks underneath, the sleek European oak “pantry wall,” and appliance storage that includes electronic touch-lift doors—with vintage ones, like blown-glass pendants over the island, a curved satin-metal stove hood, a custom “library ladder” to reach cabinets and coffered ceilings with beadboard inserts. The kitchen, which includes a casual eat-in dining area with Whitney Evans banquette seating, abuts a bar with a pewter counter- top sitting under three pendant lights from Galleria Lighting.

And the homeowners’ “inspiration binder” of ideas informed every decision. “The wife has a great eye for design,” says La Hay, “that’s eclectic but very beautiful. The way people pick art for their home is how they picked the style of the spaces. If they found something they loved, they worked around it.” The result is stunning.