Colorado Contemporary

A New York couple created the home of their dreams in North Boulder.

By Misty Milioto | Photography By Emily Minton Redfield

It was the open space and proximity to the mountains that lured a New York couple to The Granary—a small development in North Boulder near the historic landmark Granary Barn. However, the initial architectural plans for the 4,965-square-foot spec home needed some major revamping in order to meet the needs of the new homeowners: He is an intensive care doctor, and she is a former news anchor for CBS who currently has a voiceover business.

The couple required a design firm that could work with them through all phases of the project, from the initial architectural plans to the interior design and finally to the exterior landscape. They turned to Donna Pocci and her Pocci Design Group—a locally based, full-service interior design firm that specializes in simple, sophisticated and inviting interiors—to make their dreams a reality.

THE LONG VIEW
The home’s exterior features stucco, natural Colorado buff stone, cedar wood siding and windows from Boulder-based SolarGlass Window & Door

 

“[They] wanted a house that really connected to the outdoors,” Pocci says. “In New York, you can have a great view, but you’re always behind the glass looking out. Here, they wanted to connect and be part of the outdoor gardens, patios and surrounding open space. They wanted open interior spaces that flowed to- gether, and they required their existing artwork and furniture to fit into the designs.”

In addition, the couple was in the process of selling another home in Baltimore, and their new place needed to seamlessly incorporate the furniture, artwork and lighting from their East Coast properties. Each piece of artwork was handed down from family or commissioned and therefore holds an emotional connection for the homeowners. Working with the builder, Dave Wickum and his project manager Mike Folda, Pocci set out to redesign the floor plan, moving walls, windows and doors all along the west side of the house to bring in the outdoors, incorporate the views and gain easy ingress and egress to the open space. Meanwhile, added walls supported the couple’s collection of oversized antique French posters. And by decreasing windows in the dining area, a large oil painting from Bali was able to take center stage.

CUSTOM CABINETS
The kitchen shines with walnut wood beams, Dutch Made walnut wood base cabinets, LG Viatera Rococo quartz countertops, Selvaggio Stone Mosaic backsplash by Ann Sacks and Wood Mode laminate upper cabinets in the Textured Gulf Shores pattern.

 

However, the real focal point of this four-bedroom home is the kitchen. “In keeping with the client’s vision of a Colorado contemporary style where old meets new, we specified custom cabinetry throughout the home,” Pocci says. “Dark woods meet light, metal accents on entry doors and cabinetry, glass doors for display and mirrors on backsplashes. With the dark walnut floors, we wanted dark wood on the base and light cabinetry on the uppers so as not to have a sea of dark wood everywhere. We added glass above for displaying colorful vases. A unique steel, glass and mirror cabinet on the west side displays the clients’ antique glassware and heirlooms but also allows for reflections of the view and artwork.”

The home accommodates the couple’s love of hiking, snowshoeing and reading. “We were able to deliver their dream house because we all came together preconstruction,” Pocci says. “This allowed such changes as the elevator, heated floors, electric blinds built into the beams, and speakers in every room (and on the deck).” In addition, there is a custom “corgi condo” built into the mudroom bench for the couple’s two dogs; there is an office for him, a voiceover room for her, and places for books and reading nooks throughout the home.

To design and build a home that completely reflected the desires of the homeowners—an edgeless house in which every room flows around the exterior spaces—required a vast amount of teamwork. “We focused on the decisions needed by the client with the answers the contractor wanted, concentrating our energy on design and project management,” Pocci says. “Respecting the role of each player but keeping everyone on course to the very end ensured that the interior designs we worked so hard on would be created.”

TRÈS CHIC
This cognac piece, which provides the backdrop to a pair of inherited antique chairs, is part of the couple’s collection of antique French posters, which they began 30 years ago.

 


STONEWORK
The powder room exhibits Colorado earthiness thanks to the red onyx stone wall, backlit Rosso onyx countertop and a floating walnut vanity.

 


THE ART OF DINING
A La Bastille custom zinc table anchors the dining room; the Torino upholstered dining chairs in Vanetta Grey and Espresso are from Arhaus. The painting on the far wall, Bali Barong Dance, depicts a mythological ritual performed in Indonesian villages and represents the battle between good and evil. Pocci Design Group moved windows to create a wall large enough to support it. To its right is a Perrier poster that is part of the couple’s collection of antique French posters.

 

 


COCKTAIL, ANYONE?
The wine bar is the centerpiece of any gathering with custom wine cubbies, Sub-Zero wine refrigeration, a mirrored backsplash, Dutch Made walnut wood base cabinets, and stainless steel–framed glass upper cabinet doors.

 

 


SEA OF TRANQUILITY
The master bedroom evokes a sense of peace with light blue paint from Farrow & Ball, wood shutters by Innovative Openings and a large oil painting titled Silent Wader by Marc Hanson and procured through Mary Williams Fine Art. The small work above the chaise is a Jan De Ruth portrait of a young woman.

 

 


WELCOME RESPITE
The master bath features LG Viatera Rococo quartz countertops, cabinets with an ash Treefrog veneer by Dutch Made Custom Cabinetry and differing types of stone tiles.

 


ALL-SEASON SPACE
The living room features a fireplace made of natural Colorado buff stone, an Edith Ann sectional sofa and ottoman with custom fabric, and Cobble Hill Hollywood swivel chairs. The couple found Four Seasons, to the right of the windows, in a D.C. gallery.